Cum sa transferi un text pe un suport din metal

Aseara am avut un atelier la care am abordat o tema mai…delicata: transferul de imagine. Spun mai delicata deoarece trebuie un pic de experienta ca sa iasa bine.  De data aceasta ne-a iesit, fara nicio exceptie. Tocmai de aceea si scriu acest articol ca sa iti spun cum am reusit si poate te vor ajuta si pe tine aceste informatii.

Mai multe detalii despre ce ne-am propus sa facem la acest atelier sunt in acest articol, unde e si invitatia la eveniment. Acesta este modelul pe care l-am propus pentru acest atelier.

DSC_0238

decor pe ghivece

Hai sa va povestesc acum despre aceasta tehnica. Iti mai las un articol cu tutorialul realizat pas cu pas. Tutorialul e aici. Ce am adus nou acum e ca am aplicat solutie de transfer si pe hartie, mai exact pe partea cu imaginea/ textul.

De ce anume ai nevoie pentru aceasta tehnica: de un suport pe care sa aplici, impermeabilizat. Ce inseamna asta: de exemplu, nu as recomanda sa aplici direct pe lemn, inainte sa il fi dat cu un strat de grund. Mediumul de transfer va intra in porii lemnului, iar imaginea nu se va mai lipi (transfera). Pur si simplu vei avea suprafete unde se va lua imaginea cu tot cu hartie!!!

Noi am dat cu mai multe straturi de acrilice deoarece am vrut sa facem efectul de shabby chic.

Mai ai nevoie de o imagine printata la imprimanta cu laser! Atentie, nu la imprimanta cu ink jet. Mediumul de transfer e pe baza de apa, in contact cu cerneala, imaginea se va dispersa!

Daca vrei sa imprimi text, scoate varianta „in oglinda”.

De exemplu, noi am scos acest text (imagine) pe care o gasesti aici.

Asa va arata pe ghiveci.

chocolat+cafe+vintage+graphicsfairy3bwm

Dar pentru transfer am scos la imprimanta cu laser imaginea „in oglinda”.

chocolat+cafe+vintage+graphicsfairy3bwmrev

Daca vrei mai multe imagini sau texte, cauta pe Google imagini cu „todo transfer”.

Sa revenim acum la proiectul nostru.

Ce ar mai fi de mentionat?! Unde se aplica solutia de transfer, suprafata isi va schimba usor culoarea si va fi mai lucioasa! E importat sa tii cont de acest aspect la unele proiecte. Noi am uniformizat culoarea dupa ce am facut transferul.

Cum de ne-a iesit la toti?

Am insistat sa fie bine acoperita cu medium suprafata pe care urma sa lipim hartia. Atentie, solutia sa fie intinsa uniform, sa nu existe surplus sau dare de medium. De asemenea, e important sa lipim cat putem de bine. Se apasa de la mijloc inspre exterior cu buricul degetelor si mai apoi cu o carpa, astfel incat sa fie scoase toate bulele de aer. Daca sunt bule de aer, imaginea nu se va lipi si vor aparea „goluri” in acel loc.

Ai grija sa nu dai cu solutie si pe spatele hartiei pe care o lipesti. Nu vei mai putea sa o cureti prea bine in acel loc.

De asemenea, aplica un strat de medium si pe fata hartiei, acolo unde e imaginea.

Noi am lasat la transferat 30 de minute. Se recomanda sa se lase cat mai mult, dar eu las de obicei cam jumatate de ora si imi iese tot timpul. Si la atelier ne-a iesit fara nicio exceptie!

Dupa aceste 30 de minute, inmoaie hartia cu apa si incepe sa dai stratul alb de deasupra, frecand cu buricul degetelor. Poate lua si cateva zeci de minute. Nu spun ca e distractiv, dar …trebuie :). Se freaca pana cand imaginea e clara.

transfer de imagine

La final se acopera cu un strat de ecolac pentru protectie. Acesta ii va mai inviora culorile. Noi am folosit ecolac de la Kober pe care il gasesti in magazinele tip Praktiker, Dedeman, Hornbach samd.

transfer de imagine

Aici sunt cateva imagini din cadrul atelierului.

DSC_0398

DSC_0413

DSC_0405

DSC_0399

DSC_0412

transfer de imagine

Iar aici cateva dintre proiecte.

DSC_0434

DSC_0435

DSC_0448

transfer de imagine

transfer de imagine

transfer de imagine

DSC_0456

DSC_0460

DSC_0462
Am ajuns seara tarziu acasa, bucuroasa ca ne-a iesit tuturor ceea ce ne-am propus. Cu mic cu mare :).

Daca gasesti utila aceasta informatie, am sa te rog sa dai like pe Facebook, s-ar putea sa le fie si altora de folos. 

Cu drag,

Laura

Comentarii

comentarii