Introducere in pictura „one stroke”

Sabina Sarafolean, blogerita si mester in acelasi timp, mi-a trimis tutorialul de fata. Mai multe despre ceea ce face gasiti pe blogul ei, www.picturadecorativa-mara.blogspot.ro. In articolul de fata ne povesteste despre pasiunea ei, pictura „one stroke”, visul ei fiind sa scrie o carte la un moment dat si sa picteze mobilier cu aceasta tehnica, pe care, spune ea, autodidacta, si-a insusit-o in cateva luni.

Tehnica  „one stroke”, adică  „dintr-o atingere”,  presupune crearea efectului 3D prin folosirea concomitenta pe pensula a doua culori opuse.

Materiale:

2 culori acrilice contrastante
pensule plate si unghiulare
coala de hartie sau alt obiect de decorat (cutii de lemn, canvas etc)

pictura one stroke

Pensulele folosite sunt cele plate sau cele unghiulare de diverse marimi. Marimea acestora se decide si in functie  de marimea florii sau a obiectului pictat.

pictura one stroke

Culorile folosite sunt culori acrilice si trebuie sa fie pastoase. Personal nu am gasit inca în România acest gen de acrilice, dar folosesc Maimeri pe care le subtiez cu Liquitex.

Pasi:

Pe un colt al pensulei se pune vopsea acrilica de culoare deschisa,  alba de exemplu si pe celalalt colt se pune culoarea inchisa, in acest caz, rosu intens. Cele două culori nu se vor amesteca în timpul picturii creindu-se  o nuanta intermediara intre cele doua culori prin folosirea pensulei in sus si in jos pe hartie. Se reincarcă din nou colturile pensulei cu culoarea potrivita.

Pictura one stroke

Dupa ce pensula este „incarcata” se poate picta.  Se fac doua bucle una langa alta. O a treia bucla vine peste cea de a doua. Apoi se acopera bucla cu una noua rezultand bobocul ca in partea dreapta a imaginii de mai jos.

pictura one stroke

Dupa ce realizam bobocul  facem o linie  „aruncata”  in lateral ca in poza de jos, din partea dreapta. Se numeste „bucla virgula” astfel incat culorile sa se pastreze si sa se mentina continuitatea lor.

Acestui trandafir-boboc i se mai pot adauga petale astfel incat sa rezulte un trandafir matur, frumos, 3D.

Pictura one stroke

pictura one stroke

Acesta ar putea fi un boboc simplu.

pictura one stroke

Va prezint ce s-ar putea realiza cu acest stil de pictură decorativa care la noi aproape că nici nu exista decat în tehnica mesterilor populari, nu exista cursuri, scoli de acest gen în Romania. M-am interesat si m-am convins că nu exista, asa ca am decis sa invat singura si sa caut pe internet carti si cursuri.

pictura one stroke

tut tranf salbatic

pictura one stroke

Cu Sabina va puteti intalni pe blogul ei, www.picturadecorativa-mara.blogspot.ro

Sper ca acest articol sa va fi inspirat sa cautati mai multe informatii despre aceasta tehnica.

Numai bine,

Laura

 

 

 

 

Comentarii

comentarii