Cum sa faci un tricou din alt…tricou

Si iacata si primul meu tricou facut la triplock-ul cel nou-nout. Pentru ca nu mai aveam rabdare, iar picii mei erau peste mine, am zis sa incerc ceva mai simplu. Asa mi-a venit ideea sa modific un tricou maaaare (era un croi mai special), intr-unul mai … cambrat- daca pot sa ii spun asa. Ca deh, dupa cel de-al treilea copilas, am mai slabit si eu :)))).

Probabil ma vei intreba daca trebuie neaparat triplock. Pot doar atat sa iti spun ca am incercat sa cos la masina de cusut electrica, prevazuta si cu program pentru materiale elastice, dar tot „sare” pasul. Adica, acul impunge materialul, dar nu si coase. Mai mult, firul se intinde si, in timp, se rupe si apar…gauri. Asadar, nici macar nu am mai incercat sa cos tricot. Nu spun ca nu poti incerca…

Daaaar, mi-am facut cadou un triplock, ca jinduiam la unul de ani de zile.

Materiale:

un tricou mai larg sau tricot
un alt tricou dupa care sa iei noile masuri/ croi
triplock cu 3 sau 4 fire (eu l-am lasat cu 4)
sablon pentru pictat (optional)
vopsea opaca pentru textile inchise la culoare (optional)
pensula din par natural (optional)
spray adeziv de fixat sablonul (optional)

Timp de lucru: cu tot cu pictat, sub 1 ora.

Grad de dificultate: ideal pentru incepatori. Nu trebuie sa ai notiuni de croitorie, iar triplock-ul isi face aproape singur treaba. De specificat totusi, la inceput, e de ajutor cineva sa iti arate cum sa legi firele sau sa le bagi, mai ales daca se rupe ata. Din fabrica, masina are niste fire bagate, tu trebuie doar sa le legi la papiotele tale. De asemenea, incearca pe o bucatica de material sa vezi daca taie si surfileaza bine. Uita-te si in manualul masinii, acolo iti spune cum sa o setezi pentru diferite operatiuni.

Pasi: precum iti spuneam, asaltata fiind de omuletii mei, am facut fotografiile in marea graba. Sper insa ca vei intelege, iar de mai vrei explicatii, te ajut daca stiu si eu :).

Aici se vede cum am pus un tricou  mai mic peste tricoul maaaare -care era un fel de dreptunghi. Atentie, ambele tricouri sunt intoarse pe dos, pentru a vedea mai bine si rezervele.

cum sa cosi un tricou

Cu un creion de croitorie (poti folosi creta de croitorie sau un rest de…sapun) am trasat conturul de la tricoul mic. L-am folosit pe post de tipar. In fotografie am tras un pic de tricoul deschis la culoare ca sa poti vedea mai bine urma lasata de creion.

cum sa cosi un tricou

Mai apoi, am impaturat tricoul mov in doua, pe mijloc, pentru a-l croi simetric. Puteam face asta de la bun inceput. E ok si acum.

cum sa cosi un tricou

Am prins toate partile in ace, sa nu „fuga” materialul in timp ce croiesc.

cum sa cosi un tricou

Cu curaj, am taiat!

cum sa cosi un tricou

Tivul si partea din jurul gatului erau deja croite si cusute, le-am lasat asa.
Am potrivit triplock-ul pentru surfilat. Am cusut cu ata alba din 2 motive. Am facut cusatura decorativa pe fata, la maneci, si am vrut sa se vada si mai bine in tutorial. Altcumva, de recomandat sa se foloseasca ata de aceeasi culoare.

cum sa cosi un tricou

Pe spate, am folosit pasul standard, mai lat.

cum sa cosi un tricou

Ia uite ce frumoooos a iesit cusatura!

cum sa cosi un tricou

La maneci, am surfilat cu pasul „rulat”. E mai ingust.

cum sa cosi un tricou

Am luat la repezeala un sablon si vopsele pentru textile. Am aplicat vopseaua prin miscari de tamponare. Atentie! Introdu o revista veche in tricou cand pictezi sa nu patezi si cealalta parte cu vopseaua care trece prin material.

cum sa cosi un tricou

Et voila si domnita mea!

cum sa cosi un tricou

Cu acelasi sablon am facut si cate o fundita pe maneca. Poti vedea o bucata de hartie pusa si aici, in maneca, sa nu patez materialul.

cum sa cosi un tricou

cum sa cosi un tricou

Si acum, rezultatul final. Am facut si pe fotograful, si pe „fotomodeala” :))).

cum sa cosi un tricou

Si uite asa, aceasta e povestea primului meu tricou. Bineinteles ca vor urma si altele, ce le-am dat de gust. Si poate mai si slabesc un pic, sa am ce modifica :)))).

Tin sa ii multumesc Marinelei care m-a ajutat „sa fac cunostinta” cu noua mea „jucarie”. O imbratisare maaaare!

Iar pe tine, daca gasesti aceasta informatie utila, am sa te rog sa dai like pe Facebook, s-ar putea sa le fie si altora de folos.

Spor la mestereala!

Cu drag, Laura

Comentarii

comentarii