Cum sa pictezi o bratara de lemn
In sfarsit am reusit sa editez tutorialul la bratarile de lem pe care le-am mesterit la ultimul atelier. Tin sa precizez de la bun inceput ca, din cauza ca etapele sunt fotografiate in timpul cursului, vei vedea in fotografii bratari diferite. Asadar, sper sa nu te incurc mai mult decat sa te ajut :), dar in caz ca vrei lamuriri, stii foarte bine, imi lasi un comentariu si te ajut.
Hai sa vedem cum putem decora bratarile de lemn. In cadrul atelierului am pictat si cercei, dar in acest articol ramanem doar la bratara de lemn.
Materiale:
bratara de lemn. Se gaseste la magazinele de hobby, unele sunt mai late, altele mai inguste.
grund alb sau vopsea de baza
burete de aplicat gruntul si acrilicele, fie cumperi unul „profi”, fie te descurci cu buretele de…vase
vopsele acrilice in doua culori diferite
lumanare
smirghel fin
ceara de bronz-optional
lac pe baza de apa pentru finisaj
Timp de lucru: o ora.
Grad de dificultate: usor spre mediu.
Pasi:
Aceasta e bratara pe care fiecare participant la atelier a primit-o.
Cu ajutorul unui buretel, se aplica vopseaua de baza sau grundul de culoare alba. Am insistat sa se dea foarte bine in interiorul bratarii, aceasta ramand si culoarea finala la interior. Asadar, trebuia sa arate bine. Vorba fetelor, „sa nu ma faca de rusine :))))”.
La exterior nu a fost nevoie sa dam cu mai multe straturi. In fotografie se si poate vedea culoarea natur a bratarii.
Am uscat bine si mai apoi am dat cu o culoare acrilica, fiecare dupa cum a preferat. Important, din culoarea data acum, la final, se vor vedea doar cateva tuse. Nici aici nu a contat foarte mult cate straturi am dat. Am insistat insa sa nu se murdareasca interiorul care era deja alb.
Am folosit culori acrilice la tub mare, dar poti gasi la magazinele de hobby sau librarii culoare acrilica si in recipiente mai mici. Pui o cantitate mica pe o farfurie de unica folosinta, iti prepari acolo nuanta potrivita si iei pe burete cate un pic. Aplici vopseaua cu miscari de tamponare.
Dupa ce am uscat si acest strat, am dat cu…lumanare. Am frecat cu o lumanare obisnuita din loc in loc. De ce? Acolo unde am pus ceara, urmatorul strat nu va mai adera asa de bine. Vei vedea imediat ce si cum.
Dupa ce am dat si cu lumanarea, se aplica al doilea strat de vopsea acrilica, intr-o culoare diferita de primul strat. Aici, s-a aplicat culoarea turcoaz peste culoarea maro. In fotografie vezi insa si urmatorul pas in care, cu un smirghel, se freaca din loc in loc bratara. Acolo unde s-a dat cu ceara se vor ivi mici tuse de culoare maro sau ce culoare e sub acest al doilea strat de acrilice.
Dupa ce am „zgaraiat” bratara pentru a face acest „melanj” intre doua culori, se da cu lac pe baza de apa peste tot, adica si la interior, si la exterior. Uscam cu un uscator de par si…gata bratara. Exact aceiasi pasi i-am facut si la cercei, asadar, fetele cochetele au mers acasa cu un set realizat chiar de ele.
Optional, mai poti da pe muchiile bratarii cu ceara de bronz. Aceasta e la borcanel, se usca foarte repede, in niciun minut e uscata.
Sau se poate aplica un pic de bronz si pe bratara.
Mai jos las cateva dintre bratarile pictate, la care am reusit, un pic pe graba, sa fac fotografii.
Inchei aici acest tutorial si tin sa spun ca m-a bucurat cand m-am intalnit in oras cu Camelia, una dintre participante, care purta, ati ghicit, setul realizat chiar de ea. Si, mai in gluma mai in serios, niciuna dintre fete „nu m-a facut de rusine”. Ca va ramane celebra vorba aceasta. Asa e, Daniela? ;).
Cafeaua de duminică IX | Atelier HandmadeAtelier Handmade
Iun 23, 2013 @ 16:00:53
[…] Un tutorial foarte bine explicat cu toţi paşii ce trebuie urmaţi pentru a obţine bijuterii inedite. Un articol marca Făbricuţa de idei […]