Ce am facut la atelierul de perne vesele
La atelierul de perne vesele am facut…perne. Printre altele. Pernitelele au fost de fapt, un pretext pentru o introducere in croitorie. Pe langa cele doua facultati pe care le-am facut, am mai urmat si doua cursuri de croitorie. Primul curs l-am facut la…Universitatea Populara de Arta dintr-un orasel, acum 20 de ani. Am invatat atunci, de-a lungul a cateva saptamani, cum sa croiesc si sa cos de la fusta pana la sacou. Mai apoi, „m-am jucat” in fel si chip cu materialele. In acest articol am scris despre pasiunea aceasta a mea.
Sa revin insa la atelierul de acum.
Ca de obicei, dupa ce ne-am prezentat fiecare, a urmat prezentarea „trusei” de croitor.
De ce am avea nevoie pentru inceput: o foarfeca mai mare, creta de croitorie sau un rest de sapun-e bun pentru insemnat si acela, un metru de croitorie, o rigla, ace de cusut, bolduri, ata de calitate si, desigur, masina de cusut si ea la randu-i cu tot felul de accesorii; ca sa enumar din cele mai importante, ace de rezerva si…o surubelnita mica-aceasta ne ajuta sa montam/ demontam acul si sa mai umblam la bobina, daca nu e bine tensionat firul.
Asa, dupa aceasta prezentare, am aratat cum asezam materialul, cum insemnam fata si spatele, in ce directie il croim, pe fir drept sau bie, cat ne lasam rezerva, cum socotim rezervele.
Inainte de a-si coase fiecare perna, am exersat pe resturi de material. Cu liniarul, am trasat linii drepte si fiecare ucenic a trebuit sa „struneasca” masina pe linia trasata, ca, mai apoi, sa stie sa coase drept pe produsul propriu-zis.
Prima oara, ca sa fie un pic mai usor, am croit husele pentru burdufurile pernelor. Pur si simplu, am unit doua patrate.
De precizat, majoritatea ucenicilor nu au cusut niciodata la o masina de cusut. Au fost un pic de emotii la prima „calcatura” pe talpa, dar o data prins ritmul, au „zbarnait” masinile.
Am adus si puf siliconat, am umplut burdufurile, le-am cusut la „gura”, si…gata, primul proiect. Au urmat fetele de perna. Aici deja, am avansat: croit fete de perna, cusut drept, cusut tiv, surfilat. Iar daca au avut un design mai complex, am discutat cum trebuie sa croiasca.
La final, toata lumea a plecat acasa cu pernita si cu aceste noi cunostinte de croitorie. Vor stii de acum inainte cum sa faca un tiv la un pantalon sau la o rochita, sa isi faca o lenjerie de pat, sa coase o gentuta. Tocmai de aceea iubesc croitoria, caci poti face atat de multe lucruri! Pentru tine, pentru familia, casa ta!
La final, multumesc Anei Lugojan pentru ca m-a ajutat si de data aceasta cu fotografiile si Centrului Active learning pentru gazduire.
Dat fiind faptul ca au fost multe cereri pentru acest atelier, voi mai face in viitor un altul. Voi scrie aici, pe blog, la categoria Ateliere si in Calendar cand programez un altul, cu siguranta in luna iunie, intr-o sambata. Precizez ca nu pot lucra deodata cu mai mult de 8 persoane, asadar, locurile sunt limitate. E un curs la care fiecare participant trebuie sa exerseze ca sa ma asigur ca a invatat. Asadar, va multumesc de intelegere.
Si daca va plac mesterelile noastre, va asteptam sa va dati cu parerea :).
dec. 02, 2013 @ 10:49:49
Buna ziua
As dori sa-mi spuneti cand mai organizati ateliere de croitorie si cat costa.
Va multumesc
dec. 02, 2013 @ 12:19:29
Buna Mihaela, iti las aici un link cu descrierea atelierului unde sunt mai multe detalii. Probabil, voi mai organiza cu o grupa la sfarsitul lunii ianuarie.
Iti multumesc pentru interes.
http://www.fabricutadeidei.ro/ai1ec_event/atelier-de-croitorie-pentru-incepatori-grupa-4/?instance_id=89