Cum sa faci un trandafir din pasta de zahar

In sfarsit am vazut si eu, live, cum se face un trandafir din pasta de zahar.

Pana acum am incercat cu martipan facut de mine in casa. A iesit …ceva- dupa cum ai putut observa nu m-am laudat pe aici ca nu prea am avut cu ce :) )).

Acum am descoperit insa cat de usor se face un trandafir dulce daca ai pasta potrivita si uneltele necesare. Pasta pentru modelat se gaseste la galetusa sau la pachet (in functie de producator)- atentie, e diferita de pasta cu care se “acopera” tortul. Din cate am inteles, e ca si consistenta un pic mai tare. La Complex art sau la alte magazine on line specializate poti gasi un astfel de produs. Iar  de imi iese si varianta “de casa” iti dau de stire.

De asemenea, petalele pot fi modelate si fara unelte- pe Youtube cu siguranta gasesti multe tutoriale. Am vazut insa cum o unealta cu bila in varf (poate fi de marimi diferite) ii da petalei dintr-o data o forma curbata, ca un cosulet.

Iar cu aceasta unealta se lucreaza pe un “covoras” usor mai moale, astfel incat, cand se apasa cu bila, pasta sa se afunde un pic in “covoras”. Sper ca intelegi cum explic :) )))), daca nu, lasa-mi un comentariu si voi incerca sa fiu mai explicita.

Mai jos am “prins” in fotografii demonstratia celor de la Stamperia.

Si acum, sa explic:

Aici e pasta de zahar. Am inteles ca are un termen de garantie mare, cam un an si nu trebuie tinuta la frigider. Iti iei cantitatea necesara pentru modelat. E alba, iar pentru a-i da culoare se pot adauga cativa stropi de gel colorant sau poti sa o cumperi gata colorata.  Acum insa, vom avea un trandafir alb.

pasta de zahar

Se modeleaza din pasta 8 bilute, cam de 1,5 cm.

trandafir din pasta de zahar

Cu mana, se turteste aceasta bila, obtinand un fel de petala. Foarte important, modeleaza in asa fel incat mijlocul sa fie un pic mai gros, usor bombat.

trandafir din pasta de zahar

7 bile se modeleaza astfel.  A 8-a bila se modeleaza sub forma unui dreptunghi- din el va fi facut mijlocul trandafirului in jurul caruia vor fi asezate petalele.

DSC_1269

Iar acum, cu aceasta unealta cu bila in varf, se apasa usor pe fiecare petala. Mijlocul fiind mai gros, nu va fi gaurit prin acest procedeu.

DSC_1273

Din cateva apasari, petala se curbeaza, avand aspect de “caus”.

trandafir din pasta de zahar

Din dreptunghi se modeleaza, prin rulare, mijlocul trandafirului.

DSC_1275

Cam asa…

DSC_1276

Inainte de a se “asambla”, fiecare petala se “penseaza” intre degetul mare si aratator ( sau mijlociu).

DSC_1278

Iar mai apoi, se pune fiecare petala. (Scuze aici pentru calitatea fotografiei)

trandafir din pasta de zahar

Pentru ca trandafirul obtinut e lunguiet, se taie partea de jos, astfel incat sa arate bine o data asezat pe o suprafata plana.

DSC_1280

Cu un lipici special ( am sa revin cu detalii despre el), se lipeste pe tort.

DSC_1284

Sper ca nu ai obosit :) )), ca mai avem si frunzele de facut. In doi timpi si trei miscari deoarece, pur si simplu, pe pasta intinsa se apasa cu un cutter/ matrita. Doar atat!

DSC_1285

Atat trebuie sa faci.

DSC_1287

Uite si frunzulita, cu nervuri cu tot. ( Imi aminteste de cand ma jucam cu tot fel de forme in nisip, la mare.)

DSC_1290

Pentru un pic de culoare, putem pudra cu un praf colorat.

DSC_1291

Se aplica usor, cu pensula.

DSC_1293

Et voila! Trandafirul e gata.

trandafir din pasta de zahar

E cam lung tutorialul, am vrut insa sa fiu cat mai explicita, astfel incat sa iti iasa.

Lasa-te inspirat!
Daca aceasta informatie ti-e utila, da like pe Facebook. S-ar putea sa le fie si altora de folos.

Comentarii

comentarii